zeller-gyogyhatasa

A zöldségek gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatásai nagyrészt ismertek.

Amennyiben étrendünkben állandóan és nagyobb mértékben szerepelnek zöldségek, gyümölcsök, akkor nagyobb az esélyünk a betegségek megelőzésére. Különösen igaz a daganatos betegségek megelőzése, akár leküzdése esetében is. A rákos megbetegedések a legnagyobb fenyegetést jelentik a fejlettebb országok számára, mely betegségben évente több, mint hét millió ember hal meg.

A zeller több olyan fontos vegyületet tartalmaz, melyek tumor-ellenes tulajdonságaikról ismertek. Pl. acetilének (gátolják a rákos sejtek növekedését), fenolsavak (gátolják a prostaglandin aktivitását, mely a tumor sejtek növekedésében játszik szerepet). A kumarin pedig a sejteket védi, a káros savaktól, pozitív hatással van a fehérvérsejtek működére.

A zeller és zellermag apigenint (gyulladásgátló, antioxidáns, anti-karcinogén) is tartalmaz, mely a természetben előforduló egyik leghatékonyabb daganatellenes anyag. Ezen kívül gyulladásos megbetegedések esetén hatásos, erősíti az immunrendszert, csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladások mértékét.

A zellerben található vegyületek segítik az artériák körüli izmok ellazulását, lehetővé téve a vér normális áramlását, kordában tartja a magas vérnyomást, valamint a „rossz koleszterin (LDL) szintjét is csökkenti.

Lúgosító hatása miatt:    A vese jó működését segíti, megelőzi a vesekövek kialakulását; a benne található kálium és nátrium segíti és biztosítja a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát; az ásványi anyagok nyugtatják az idegrendszert, ezen kívül tartalmaz egy luteilin nevű vegyületet, mely az agyban keletkező plakkok kialakulását megelőzheti; segít fenntartani a szervezet pH egyensúlyát, elősegítheti az egészséges fogyást.

zeller